Duvarları Yeniden İnşa Etmek
Bölüm 4: İnşa Başlıyor, Nehemya 3:1-32 Kerem Koç, APK, 07 Mart 2010
Geçen Hafta: Nehemya’nın Yeruşalim’e gelişinden bahsetmiştik. Gelişinden birkaç gün sonra, almış olduğu Tanrı esini ve yapmış olduğu plan uyarınca, onarılacak duvarları incelemiş ve halkı duvarları tekrar yapmak için teşvik etmişti. Bu plana çok sevinen halk, Tanrı’nın ve Pers Kral’ının desteğini duyunca hiç korkmadan işe başlamak için sözleştiler. Fakat unutmayalım ki Nehemya’nın planlarını beğenmeyen bir grup insan vardı ve bu insanlar ellerinden gelen her şeyi yapıyorlardı inşanın başlamaması için. Fakat buna rağmen Nehemya bu işe başlayacaklarını onlara bildirmişti. Bu üçüncü bölümde duvarın onarımının başladığını görüyoruz.
Okuyacağımız bu üçüncü bölüm aslında insanların gündelik Kutsal Kitap okumalarında, sayfa atladıkları yerde bulunuyor. Yani eminim birçok kişi bu bölüme geldiğinde bir iki satır okuduktan sonra sayfayı atlayıp öbür bölüme geçiyordur. Çünkü biraz sonrada fark edeceğiniz gibi bölüm birçok kişinin isminden oluşuyor ve daha çok kimin nereyi onardığından bahsediyor. Birçok İbranice özel isimler olan bölümleri okumak bazen zor oluyor. Çünkü isimler karıştırılabiliyor, onun için böyle yerleri okurken insanın kendinden emin bir şekilde okuması gerekiyor, yanlış yapsan dahi sanki biliyormuş havası vermen gerekiyor. Bunun için yanlış okusam bile lüften gülmemeye özen gösterin.
Okuma: Nehemya 3:1-32
Neh 3:1 Başkâhin Elyaşiv ile öbür kâhinler işe koyulup Koyun Kapısı'nı onardılar, kapı kanatlarını kutsayıp yerine taktılar. Hammea Kulesi'ne ve Hananel Kulesi'ne kadar surları kutsadılar.
Neh 3:2 Bitişik bölümü Erihalılar, onun yanındakini de İmri oğlu Zakkur onardı.
Neh 3:3 Balık Kapısı'nı Senaalılar onardı. Kirişleri yerleştirip kapı kanatlarını yerine koydular, sürgülerle kapı kollarını taktılar.
Neh 3:4 Bitişik bölümü Hakkos oğlu Uriya oğlu Meremot onardı. Onun yanındakini Meşezavel oğlu Berekya oğlu Meşullam onardı. Onun yanındakini Baana oğlu Sadok onardı.
Neh 3:5 Onun yanındakini Tekoalılar onardı; ama soylular efendilerinin buyurduğu işlere el atmadılar.
Neh 3:6 Eski Kapı'yı Paseah oğlu Yoyada ile Besodya oğlu Meşullam onardı. Kirişleri yerleştirip kapı kanatlarını yerine koydular, sürgülerle kapı kollarını taktılar.
Neh 3:7 Bitişik bölümü Givonlu Melatya, Meronotlu Yadon ve Fırat'ın batı yakasındaki bölge valisinin yönetiminde yaşayan Givonlular'la Mispalılar onardı.
Neh 3:8 Onların yanındakini kuyumculardan biri olan Harhaya oğlu Uzziel onardı. Onun yanındakini baharatçı Hananya onardı. Yeruşalim surlarını Geniş Duvar'a kadar onardılar.
Neh 3:9 Onların yanındaki bölümü Yeruşalim'in yarısını yöneten Hur oğlu Refaya onardı.
Neh 3:10 Bunun yanındaki bölüm Harumaf oğlu Yedaya'nın evinin karşısına düşüyordu. O bölümü Yedaya onardı. Onun yanındakini Haşavneya oğlu Hattuş onardı.
Neh 3:11 Harim oğlu Malkiya ile Pahat-Moav oğlu Haşşuv başka bir bölümü ve Fırınlar Kulesi'ni onardılar.
Neh 3:12 Onların yanındaki bölümü Yeruşalim'in öbür yarısını yöneten Halloheş oğlu Şallum kızlarıyla birlikte onardı.
Neh 3:13 Dere Kapısı'nı Hanun ve Zanoah'ta yaşayanlar onardı. Kapı kanatlarını yerlerine yerleştirip sürgülerle kapı kollarını taktılar. Ayrıca Gübre Kapısı'na kadar uzanan surlarda bin arşınlık yer onardılar.
Neh 3:14 Gübre Kapısı'nı Beythakkerem bölgesini yöneten Rekav oğlu Malkiya onardı. Kapı kanatlarını yerine yerleştirip sürgülerle kapı kollarını taktılar.
Neh 3:15 Çeşme Kapısı'nı Mispa bölgesini yöneten Kol-Hoze oğlu Şallun onardı. Üzerini bir saçakla kapadı. Kapı kanatlarını yerine yerleştirip sürgülerle kapı kollarını taktı. Kral Bahçesi'nin yanındaki Şelah Havuzu'nun duvarını Davut Kenti'nden inen merdivenlere kadar onardı.
Neh 3:16 Oradan ötesini Beytsur bölgesinin yarısını yöneten Azbuk oğlu Nehemya, Davut'un aile mezarlığından yapay havuza ve Yiğitler Evi'ne kadar onardı.
Neh 3:17 Surların sonraki bölümünü aşağıdaki Levililer onardı: Bani oğlu Rehum bir sonraki bölümü onardı. Bitişiğini Keila bölgesinin yarısını yöneten Haşavya kendi bölgesi adına onardı.
Neh 3:18 Ondan sonraki bölümü, Keila bölgesinin öbür yarısını yöneten Henadat oğlu Bavvay yönetiminde kardeşleri onardılar.
Neh 3:19 Onun bitişiğini -silah deposuna, surun döndüğü yere kadar çıkan yolun karşısını- Mispa'yı yöneten Yeşu oğlu Ezer onardı.
Neh 3:20 Ondan sonraki, surun döndüğü yerden Başkâhin Elyaşiv'in evinin kapısına kadar uzanan bölümü büyük çaba harcayarak Zakkay oğlu Baruk onardı.
Neh 3:21 Ondan sonrasını, Elyaşiv'in evinin kapısından evin sonuna kadar uzanan bölümü Hakkos oğlu Uriya oğlu Meremot onardı.
Neh 3:22 Surların sonraki bölümünü çevrede yaşayan kâhinler onardı.
Neh 3:23 Evlerinin karşısına düşen bölümü Benyamin ile Haşşuv onardılar. Onlardan sonra, evinin bitişiği olan bölümü Ananya oğlu Maaseya oğlu Azarya onardı.
Neh 3:24 Ondan sonraki, Azarya'nın evinden surun döndüğü köşeye kadar uzanan bölümü Henadat oğlu Binnuy onardı.
Neh 3:25 Uzay oğlu Palal surun döndüğü köşeden sonraki bölümü ve yukarı saray muhafız avlusunun yanındaki gözetleme kulesini onardı. Ondan sonraki bölümü Paroş oğlu Pedaya onardı;
Neh 3:26 Pedaya ile Ofel Tepesi'nde yaşayan tapınak görevlileri doğuya doğru Su Kapısı'nın önüne ve gözetleme kulesine kadarki bölümü onardılar.
Neh 3:27 Ondan sonraki, büyük gözetleme kulesinden Ofel surlarına kadar uzanan bölümü Tekoalılar onardı.
Neh 3:28 At Kapısı'nın yukarısını kâhinler onardı. Her biri kendi evinin karşısını yaptı.
Neh 3:29 Onlardan sonra, evinin karşısına düşen bölümü İmmer oğlu Sadok onardı. Ondan sonrasını Doğu Kapısı'nın nöbetçisi Şekanya oğlu Şemaya onardı.
Neh 3:30 Ondan sonraki bölümü Şelemya oğlu Hananya ile Salaf'ın altıncı oğlu Hanun onardı. Ondan sonra, odasının karşısına düşen bölümü Berekya oğlu Meşullam onardı.
Neh 3:31 Ondan sonraki bölümü, tapınak görevlileriyle tüccarların kaldığı eve, oradan Mifkat Kapısı'na, surun yukarı köşesindeki odaya kadar, kuyumculardan biri olan Malkiya onardı.
Neh 3:32 Surun köşesindeki odayla Koyun Kapısı arasındaki bölümü kuyumcularla tüccarlar onardılar.
Giriş:
Bu vaaz geçtiğimiz haftalarda çalıştığımız diğer çalıştığımız, üç vaaza benzemiyor. Kişiler arka arkaya sıralanmış ve genel olarak ayetleri bir uyum içinde takip etmemiz mümkün değil, fakat bu bölümün bize öğretmek istediği şeyler var ve bunların üzerinde yoğunlaşacağız.
Hatta biraz araştırdığımda birçok sevdiğim pastörün, vaizin bu bölümü vaaz vermediğini fark ettim. Fakat ben bu bölümün yararlı olacağını düşünüyorum, çünkü 2. Tim 3:16 şöyle diyor;
Kutsal Yazıların tümü Tanrı esinlemesidir ve öğretmek, azarlamak, yola getirmek, doğruluk konusunda eğitmek için yararlıdır.
Birlik İçinde Hareket:
Öncelikle bu bölümde ki çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Yapılan tüm bu ciddi işte hiç kimsenin kendi çıkarını gözetmeden Tanrı’ya hizmet edebilmek için hep beraber çalıştığını görüyoruz. Beklide “birlikte hizmet” bu bölümde çıkartabileceğimiz en önemli şey. Ayetlere baktığımızda devamlı ard arda çalışan kişilerden bahsediyor, defalarca onun yanında ki, onun bitişiğindeki, onun yanında ki, ondan sonraki gibi kelimeler görüyoruz. Yani herkes kol kola bir birlik olarak çalışıyor, hep beraber bu işi bitirmeye çalışıyorlar.
Bölümü incelediğimizde bu insanlar senin benim gibi insanlar, birçoğu çokta önemli olmayan insanlar, fakat imanları sayesinde yaptıkları bu onarım işi ile onurlandırılıyorlar. Hatta isimleri bile Kutsal Kitapta yazılmış durumda. 38 farklı kişi, 42 farklı çalışma grubu olarak onlarca farklı bölgede duvar inşa etmeye başlıyorlar, bu insanların hiç biri profesyonel değil. Parfümcüsü, tüccarı, politikacısı, din adamı, kuyumcusu, bayanlar, baba ile kızları, aileler, hep beraberler, Süleyman Evcilmen’den Avoncu teyzeye kadar herkes bir elden başlıyorlar duvarları onarmaya. Çünkü bir birlik olduğun zaman ancak bazı işleri başarabilirsin.
İki at düşünün, biri 5000 kilo kızak çekebiliyor, diğer at ise biraz daha güçlü ve 6000 kilo ile dolu olan bir kızak çekiyor. Yani bir tanesi tek başına 5000 diğeri tek başına 6000 kilo çekiyor. Bu hesaba göre iki atı birlikte kızağı çekmesi için bağlarsak, ne kadar çekmesi doğal olur? Düşünün lütfen… Benim muhteşem matematiğimle hesap yaparsanız 5000+6000=11000 sonucuna varırsınız. Hayır bu şekilde işlemiyor, eğer bu iki atı bağlayıp bir yük çektirirseniz, yaklaşık 25000 kilo çekebilecektir.
Grekçe’de bir kelime var, συνεργός. Bu “birlikte çalışmak” anlamına geliyor. Türkçe’ye yada İngilizciye çevirdiğiniz zaman, son zamanların çok popüler olan bir kelimesine denk geliyoruz, “sinerji”. Sinerji nedir? Grup olan iki kişinin bir işi grup olmayan iki kişiden daha hızlı bir biçimde bitirmesidir, aynı sayıda grup olarak çalışan bir topluluğun aynı sayıda ancak grup olmayan insanlara karşı daha başarılı olmasıdır. Vaiz kitabı şöyle der (4:9)
İki kişi bir kişiden iyidir, Çünkü emeklerine iyi karşılık alırlar.
Armağanlarına Göre Hizmet:
Nehemya aslında iyi bir lider olduğunu bize defalarca göstermiş olsa da, yinede burada tekrar görüyoruz. Çünkü kişiler sadece beraber çalışmıyorlar, fakat aynı zamanda kendilerine en uygun olan bölgede çalışıyorlar. Nehemya 3. bölümü okuduğumuzda Nehemya’nın saat yönünün tersine doğru şehir duvarının dışından gezdiğini ve muhtemelen iphone’una notlar tuttuğunu fark ediyoruz. Nehemya belliki tüm şehri gezmiş çünkü sadece güney kapılarından söz etmiyor. Daha sonrada çalışacak kişilerin özellikle kendilerini ilgilendiren noktalarda çalıştıklarını fark ediyoruz. Örneğin, kahinler koyun kapısı denilen yerde, yani koyunların kurbanlık olarak getirildiği kapıyı onarıyorlar, ayrıca bu kapı Tapınağın tam yanında. Bir çok kişinin evlerinin yakınına düşen yerleri onardığını görüyoruz. Böylece kişiler hem teşvikli bir şekilde hizmet ediyor hem de onaracakları yere en yakın şekilde ulaşmaları sağlanıyor. Nehemya’nın bu anlamda liderliği de kayda değer gerçekten.
Hangi konuda armağanınız varsa o konuda hizmet edin. Özellikle Romalılar 12, 1. Korintliler 12 ve Efesliler 4. bölümlerde açıklanıyor bu konu. Herkesin en az bir tane armağanı var. Önemli olan bu becerilerimizi ve armağanlarımızı Rabbin yüceliği için kullanmak. Müzik konusunda mı iyisin, o zaman müziğinle hizmet et, güzel yiyecekler mi hazırlayabiliyorsun öyle yap, maddi destek mi sağlayabiliyorsun o zaman destekle, öğretebiliyor musun öğret, hangi konuda başarılı isen bizde seni o konuda kullanmak istiyoruz. Tanrı’ya hizmet yaratılışımızın başlıca amaçlarındandır. İnsanlar arzu ettikleri şeyleri yaptıkları zaman işler daha iyi gidiyor. Yaptığınız şeyi daha mutlu ve heyecanlı bir şekilde yapıyorsunuz. Bende sizi teşvik etmek istiyorum, kilisemizde yapılacak çok iş var, nasıl hizmet etmek istediğinizi bize söylerseniz eminim en uygun hizmeti bulabiliriz. Çünkü herkesin bir armağanı olduğuna inanıyorum ve bu armağanı öncelikle Tanrı’yı yüceltmek için aldığımızı düşünüyorum.
Alçakgönüllü Hizmet:
Şimdi işin tatsız kısmına gelelim, herhalde her şey eğlenceli olacak diye düşünmediniz. Bazı işler var ki genellikle kimse yapmak istemiyor. İlginçtir ki işler böyle kirli işlere gelince kimsenin armağanı yada şevki olmuyor. Ben şahsen Tanrı sözünü kürsüden duyurmayı seviyorum ve Tanrı’nın bana öğretme ve liderlik armağanı düşünüyorum, fakat Tanrı ara sıra armağanım olmayan şeyleri de verdiğini görüyorum yada sevmediğim şeyleri. Mesela bazen temizlik yapmam gerekiyor ya da cumartesileri evde yapılması gereken bir iş çıkıyor, öyle olunca karnıma bir ağrı giriyor, gerçekten ciddiyim… Liseye gidenler ders çalışırken bunu hissederler genelde ya da okula gitmek için kalktıkları bazı sabahlarda. Bazen istemediğimiz bir hizmette de olabiliriz. Ayetlerde Gübre kapısını onaran kişinin bir yönetici olduğunu görüyoruz. Gübre kapısı, çöplerin ve pisliklerin dışarıya atıldığı kapıydı, muhtemelen devamlı pis olan ve kokan bir yerdi, koyun kapısı gibi Tapınağa açılmıyordu. Fakat o alçakgönüllü bir biçimde o bu işe el atıyor. Hatta Kâhinler bile o görkemli kıyafetlerini sıyırıp, toz toprağın içine bulaştığını görüyoruz. Her ne kadar bu ayetler bize bu konu hakkında harika bir örnek vermese bile, bu insanların çoğu önemli kişilerdi ve alçakgönüllü bir biçimde çalışıyorlardı.
Bazı kişilerin çok çaba harcadıklarını görüyoruz (3:20), bazıları ise yapmaları gerekenden daha fazla iş yapıyorlar. Bazen istemediğimiz işler çıkıyor, yapmamız gerekenden fazlasını yapmamız gerekebiliyor yada çok çaba harcamamız gerekebiliyor. Ancak şunu unutmayalım, bu okurken devamlı atladığımız bölümde ki bu kişiler, sensin benim. Küçük işler yapan fakat Tanrı tarafından görülen kişiler. Tanrı, Zakkay oğlu Baruk’un çok çaba harcadığını biliyor. Tanrı’nın gözünde küçük yada büyük yok, bir işi ne kadar imanla yaptığın Tanrı’yı ilgilendiriyor. Onun için yaşlı kadının verdiği iki küçük para, zengin adamın verdiği ondalıktan önemli olabiliyor.
Gerçekte Kilisedeki insanların %20 si %80 inin işini yapıyor, %80i ise %20 sini, aynı şekilde bağış yapanların %20 aslında bağışların %80ini veriyor. Onun için yaptığımız hizmetin kadar önemli olduğunun farkına varmamız ve alçakgönüllü bir şekilde hizmet etmemiz gerekiyor.
Gururlu Soylular: Tabii alçakgönüllü olmayan ve hizmet etmek istemeyen kişilerde olacak, Neh 3:5te Tekoalı soyluların iş yapmadıklarını görüyoruz. Zengin her yerde zengin işte, kendilerinden beklendiği gibi hizmetten kaçıyorlar.
Tanrı Onun için Hizmet Edenleri Bereketler:
Bazen beraber çalışmak çok kolay olmuyor, fikir ayrılıklarımız problem olabiliyor.
Bazen gururumuzu kırıp alçakgönüllü bir şekilde hizmet edemiyoruz, daha iyi işler istiyoruz.
Bazen kendi kapasitemize uygun bir hizmet ortamı bulamıyoruz.
Bazen tüm bu problemler azar azar bizi sıkıyor.
Unutma kardeşim, Tanrı'nın sağ eli ona hizmet edenlerin üzerindedir.
Hikâye:
Bir gün bütün takım çantasının içindeki aletler konuşuyorlarmış, bir tanesi çekiçe demiş ki “sen artık aramızdan gitmelisin, çünkü çok sertsin ve devamlı ses yapıyorsun” demiş. Buna alınan çekiçte “eğer ben gidersem tornavidada gitsin” demiş. “O çok tembel, küçük bir işi yapmak için bile defalarca çevirmen gerekir”. Bunu duyan tornavida “testerede gitsin o zaman, kendisi çok keskin ve devamlı insanları yaralıyor” demiş. Testere hemen atlamış ve “Ben gidersem, metre kesin gitmeli, hep doğru olduğunu söylüyor, çok gururlu” demiş. Tüm bu aletler aralarında kavga ederken, Nasıralı Marangoz İsa onları almış ve onları en uygun şekilde kullanarak harika bir kürsü yapmış. Böylece tüm aletler beraber kullanıldıklarında ne kadar yararlı olduklarını fark edebilmişler.
Aynı hedef için beraber çalışırsak kardeşlerim, Rabbin bereketini göreceğiz. Ben söyleyeyim size ne oldu, Nehemya ve halkın onarmaya çalıştığı bu duvara; tam 52 gün içerisinde tüm onarım bitti. 141 yıldır ayakta durmayan bu yapı sapasağlam oldu. Zorluklar, sıkıntılar, anlaşmazlıklar, gerginlikler olacaktır. İşte böyle zamanlarda, Rabbimiz İsa Mesih’in yönlendirişi ile, aynı düşüncede birleşip, beraber bir sinerji içinde, alçakgönüllüce Tanrımıza hizmet edelim. Tanrı’nın bereketi böylelerinin üzerindedir.
Ne diyor Mezmur133:1; Ne iyi, ne güzeldir, Birlik içinde kardeşçe yaşamak!
Geçen Hafta: Nehemya’nın Yeruşalim’e gelişinden bahsetmiştik. Gelişinden birkaç gün sonra, almış olduğu Tanrı esini ve yapmış olduğu plan uyarınca, onarılacak duvarları incelemiş ve halkı duvarları tekrar yapmak için teşvik etmişti. Bu plana çok sevinen halk, Tanrı’nın ve Pers Kral’ının desteğini duyunca hiç korkmadan işe başlamak için sözleştiler. Fakat unutmayalım ki Nehemya’nın planlarını beğenmeyen bir grup insan vardı ve bu insanlar ellerinden gelen her şeyi yapıyorlardı inşanın başlamaması için. Fakat buna rağmen Nehemya bu işe başlayacaklarını onlara bildirmişti. Bu üçüncü bölümde duvarın onarımının başladığını görüyoruz.
Okuyacağımız bu üçüncü bölüm aslında insanların gündelik Kutsal Kitap okumalarında, sayfa atladıkları yerde bulunuyor. Yani eminim birçok kişi bu bölüme geldiğinde bir iki satır okuduktan sonra sayfayı atlayıp öbür bölüme geçiyordur. Çünkü biraz sonrada fark edeceğiniz gibi bölüm birçok kişinin isminden oluşuyor ve daha çok kimin nereyi onardığından bahsediyor. Birçok İbranice özel isimler olan bölümleri okumak bazen zor oluyor. Çünkü isimler karıştırılabiliyor, onun için böyle yerleri okurken insanın kendinden emin bir şekilde okuması gerekiyor, yanlış yapsan dahi sanki biliyormuş havası vermen gerekiyor. Bunun için yanlış okusam bile lüften gülmemeye özen gösterin.
Okuma: Nehemya 3:1-32
Neh 3:1 Başkâhin Elyaşiv ile öbür kâhinler işe koyulup Koyun Kapısı'nı onardılar, kapı kanatlarını kutsayıp yerine taktılar. Hammea Kulesi'ne ve Hananel Kulesi'ne kadar surları kutsadılar.
Neh 3:2 Bitişik bölümü Erihalılar, onun yanındakini de İmri oğlu Zakkur onardı.
Neh 3:3 Balık Kapısı'nı Senaalılar onardı. Kirişleri yerleştirip kapı kanatlarını yerine koydular, sürgülerle kapı kollarını taktılar.
Neh 3:4 Bitişik bölümü Hakkos oğlu Uriya oğlu Meremot onardı. Onun yanındakini Meşezavel oğlu Berekya oğlu Meşullam onardı. Onun yanındakini Baana oğlu Sadok onardı.
Neh 3:5 Onun yanındakini Tekoalılar onardı; ama soylular efendilerinin buyurduğu işlere el atmadılar.
Neh 3:6 Eski Kapı'yı Paseah oğlu Yoyada ile Besodya oğlu Meşullam onardı. Kirişleri yerleştirip kapı kanatlarını yerine koydular, sürgülerle kapı kollarını taktılar.
Neh 3:7 Bitişik bölümü Givonlu Melatya, Meronotlu Yadon ve Fırat'ın batı yakasındaki bölge valisinin yönetiminde yaşayan Givonlular'la Mispalılar onardı.
Neh 3:8 Onların yanındakini kuyumculardan biri olan Harhaya oğlu Uzziel onardı. Onun yanındakini baharatçı Hananya onardı. Yeruşalim surlarını Geniş Duvar'a kadar onardılar.
Neh 3:9 Onların yanındaki bölümü Yeruşalim'in yarısını yöneten Hur oğlu Refaya onardı.
Neh 3:10 Bunun yanındaki bölüm Harumaf oğlu Yedaya'nın evinin karşısına düşüyordu. O bölümü Yedaya onardı. Onun yanındakini Haşavneya oğlu Hattuş onardı.
Neh 3:11 Harim oğlu Malkiya ile Pahat-Moav oğlu Haşşuv başka bir bölümü ve Fırınlar Kulesi'ni onardılar.
Neh 3:12 Onların yanındaki bölümü Yeruşalim'in öbür yarısını yöneten Halloheş oğlu Şallum kızlarıyla birlikte onardı.
Neh 3:13 Dere Kapısı'nı Hanun ve Zanoah'ta yaşayanlar onardı. Kapı kanatlarını yerlerine yerleştirip sürgülerle kapı kollarını taktılar. Ayrıca Gübre Kapısı'na kadar uzanan surlarda bin arşınlık yer onardılar.
Neh 3:14 Gübre Kapısı'nı Beythakkerem bölgesini yöneten Rekav oğlu Malkiya onardı. Kapı kanatlarını yerine yerleştirip sürgülerle kapı kollarını taktılar.
Neh 3:15 Çeşme Kapısı'nı Mispa bölgesini yöneten Kol-Hoze oğlu Şallun onardı. Üzerini bir saçakla kapadı. Kapı kanatlarını yerine yerleştirip sürgülerle kapı kollarını taktı. Kral Bahçesi'nin yanındaki Şelah Havuzu'nun duvarını Davut Kenti'nden inen merdivenlere kadar onardı.
Neh 3:16 Oradan ötesini Beytsur bölgesinin yarısını yöneten Azbuk oğlu Nehemya, Davut'un aile mezarlığından yapay havuza ve Yiğitler Evi'ne kadar onardı.
Neh 3:17 Surların sonraki bölümünü aşağıdaki Levililer onardı: Bani oğlu Rehum bir sonraki bölümü onardı. Bitişiğini Keila bölgesinin yarısını yöneten Haşavya kendi bölgesi adına onardı.
Neh 3:18 Ondan sonraki bölümü, Keila bölgesinin öbür yarısını yöneten Henadat oğlu Bavvay yönetiminde kardeşleri onardılar.
Neh 3:19 Onun bitişiğini -silah deposuna, surun döndüğü yere kadar çıkan yolun karşısını- Mispa'yı yöneten Yeşu oğlu Ezer onardı.
Neh 3:20 Ondan sonraki, surun döndüğü yerden Başkâhin Elyaşiv'in evinin kapısına kadar uzanan bölümü büyük çaba harcayarak Zakkay oğlu Baruk onardı.
Neh 3:21 Ondan sonrasını, Elyaşiv'in evinin kapısından evin sonuna kadar uzanan bölümü Hakkos oğlu Uriya oğlu Meremot onardı.
Neh 3:22 Surların sonraki bölümünü çevrede yaşayan kâhinler onardı.
Neh 3:23 Evlerinin karşısına düşen bölümü Benyamin ile Haşşuv onardılar. Onlardan sonra, evinin bitişiği olan bölümü Ananya oğlu Maaseya oğlu Azarya onardı.
Neh 3:24 Ondan sonraki, Azarya'nın evinden surun döndüğü köşeye kadar uzanan bölümü Henadat oğlu Binnuy onardı.
Neh 3:25 Uzay oğlu Palal surun döndüğü köşeden sonraki bölümü ve yukarı saray muhafız avlusunun yanındaki gözetleme kulesini onardı. Ondan sonraki bölümü Paroş oğlu Pedaya onardı;
Neh 3:26 Pedaya ile Ofel Tepesi'nde yaşayan tapınak görevlileri doğuya doğru Su Kapısı'nın önüne ve gözetleme kulesine kadarki bölümü onardılar.
Neh 3:27 Ondan sonraki, büyük gözetleme kulesinden Ofel surlarına kadar uzanan bölümü Tekoalılar onardı.
Neh 3:28 At Kapısı'nın yukarısını kâhinler onardı. Her biri kendi evinin karşısını yaptı.
Neh 3:29 Onlardan sonra, evinin karşısına düşen bölümü İmmer oğlu Sadok onardı. Ondan sonrasını Doğu Kapısı'nın nöbetçisi Şekanya oğlu Şemaya onardı.
Neh 3:30 Ondan sonraki bölümü Şelemya oğlu Hananya ile Salaf'ın altıncı oğlu Hanun onardı. Ondan sonra, odasının karşısına düşen bölümü Berekya oğlu Meşullam onardı.
Neh 3:31 Ondan sonraki bölümü, tapınak görevlileriyle tüccarların kaldığı eve, oradan Mifkat Kapısı'na, surun yukarı köşesindeki odaya kadar, kuyumculardan biri olan Malkiya onardı.
Neh 3:32 Surun köşesindeki odayla Koyun Kapısı arasındaki bölümü kuyumcularla tüccarlar onardılar.
Giriş:
Bu vaaz geçtiğimiz haftalarda çalıştığımız diğer çalıştığımız, üç vaaza benzemiyor. Kişiler arka arkaya sıralanmış ve genel olarak ayetleri bir uyum içinde takip etmemiz mümkün değil, fakat bu bölümün bize öğretmek istediği şeyler var ve bunların üzerinde yoğunlaşacağız.
Hatta biraz araştırdığımda birçok sevdiğim pastörün, vaizin bu bölümü vaaz vermediğini fark ettim. Fakat ben bu bölümün yararlı olacağını düşünüyorum, çünkü 2. Tim 3:16 şöyle diyor;
Kutsal Yazıların tümü Tanrı esinlemesidir ve öğretmek, azarlamak, yola getirmek, doğruluk konusunda eğitmek için yararlıdır.
Birlik İçinde Hareket:
Öncelikle bu bölümde ki çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Yapılan tüm bu ciddi işte hiç kimsenin kendi çıkarını gözetmeden Tanrı’ya hizmet edebilmek için hep beraber çalıştığını görüyoruz. Beklide “birlikte hizmet” bu bölümde çıkartabileceğimiz en önemli şey. Ayetlere baktığımızda devamlı ard arda çalışan kişilerden bahsediyor, defalarca onun yanında ki, onun bitişiğindeki, onun yanında ki, ondan sonraki gibi kelimeler görüyoruz. Yani herkes kol kola bir birlik olarak çalışıyor, hep beraber bu işi bitirmeye çalışıyorlar.
Bölümü incelediğimizde bu insanlar senin benim gibi insanlar, birçoğu çokta önemli olmayan insanlar, fakat imanları sayesinde yaptıkları bu onarım işi ile onurlandırılıyorlar. Hatta isimleri bile Kutsal Kitapta yazılmış durumda. 38 farklı kişi, 42 farklı çalışma grubu olarak onlarca farklı bölgede duvar inşa etmeye başlıyorlar, bu insanların hiç biri profesyonel değil. Parfümcüsü, tüccarı, politikacısı, din adamı, kuyumcusu, bayanlar, baba ile kızları, aileler, hep beraberler, Süleyman Evcilmen’den Avoncu teyzeye kadar herkes bir elden başlıyorlar duvarları onarmaya. Çünkü bir birlik olduğun zaman ancak bazı işleri başarabilirsin.
İki at düşünün, biri 5000 kilo kızak çekebiliyor, diğer at ise biraz daha güçlü ve 6000 kilo ile dolu olan bir kızak çekiyor. Yani bir tanesi tek başına 5000 diğeri tek başına 6000 kilo çekiyor. Bu hesaba göre iki atı birlikte kızağı çekmesi için bağlarsak, ne kadar çekmesi doğal olur? Düşünün lütfen… Benim muhteşem matematiğimle hesap yaparsanız 5000+6000=11000 sonucuna varırsınız. Hayır bu şekilde işlemiyor, eğer bu iki atı bağlayıp bir yük çektirirseniz, yaklaşık 25000 kilo çekebilecektir.
Grekçe’de bir kelime var, συνεργός. Bu “birlikte çalışmak” anlamına geliyor. Türkçe’ye yada İngilizciye çevirdiğiniz zaman, son zamanların çok popüler olan bir kelimesine denk geliyoruz, “sinerji”. Sinerji nedir? Grup olan iki kişinin bir işi grup olmayan iki kişiden daha hızlı bir biçimde bitirmesidir, aynı sayıda grup olarak çalışan bir topluluğun aynı sayıda ancak grup olmayan insanlara karşı daha başarılı olmasıdır. Vaiz kitabı şöyle der (4:9)
İki kişi bir kişiden iyidir, Çünkü emeklerine iyi karşılık alırlar.
Armağanlarına Göre Hizmet:
Nehemya aslında iyi bir lider olduğunu bize defalarca göstermiş olsa da, yinede burada tekrar görüyoruz. Çünkü kişiler sadece beraber çalışmıyorlar, fakat aynı zamanda kendilerine en uygun olan bölgede çalışıyorlar. Nehemya 3. bölümü okuduğumuzda Nehemya’nın saat yönünün tersine doğru şehir duvarının dışından gezdiğini ve muhtemelen iphone’una notlar tuttuğunu fark ediyoruz. Nehemya belliki tüm şehri gezmiş çünkü sadece güney kapılarından söz etmiyor. Daha sonrada çalışacak kişilerin özellikle kendilerini ilgilendiren noktalarda çalıştıklarını fark ediyoruz. Örneğin, kahinler koyun kapısı denilen yerde, yani koyunların kurbanlık olarak getirildiği kapıyı onarıyorlar, ayrıca bu kapı Tapınağın tam yanında. Bir çok kişinin evlerinin yakınına düşen yerleri onardığını görüyoruz. Böylece kişiler hem teşvikli bir şekilde hizmet ediyor hem de onaracakları yere en yakın şekilde ulaşmaları sağlanıyor. Nehemya’nın bu anlamda liderliği de kayda değer gerçekten.
Hangi konuda armağanınız varsa o konuda hizmet edin. Özellikle Romalılar 12, 1. Korintliler 12 ve Efesliler 4. bölümlerde açıklanıyor bu konu. Herkesin en az bir tane armağanı var. Önemli olan bu becerilerimizi ve armağanlarımızı Rabbin yüceliği için kullanmak. Müzik konusunda mı iyisin, o zaman müziğinle hizmet et, güzel yiyecekler mi hazırlayabiliyorsun öyle yap, maddi destek mi sağlayabiliyorsun o zaman destekle, öğretebiliyor musun öğret, hangi konuda başarılı isen bizde seni o konuda kullanmak istiyoruz. Tanrı’ya hizmet yaratılışımızın başlıca amaçlarındandır. İnsanlar arzu ettikleri şeyleri yaptıkları zaman işler daha iyi gidiyor. Yaptığınız şeyi daha mutlu ve heyecanlı bir şekilde yapıyorsunuz. Bende sizi teşvik etmek istiyorum, kilisemizde yapılacak çok iş var, nasıl hizmet etmek istediğinizi bize söylerseniz eminim en uygun hizmeti bulabiliriz. Çünkü herkesin bir armağanı olduğuna inanıyorum ve bu armağanı öncelikle Tanrı’yı yüceltmek için aldığımızı düşünüyorum.
Alçakgönüllü Hizmet:
Şimdi işin tatsız kısmına gelelim, herhalde her şey eğlenceli olacak diye düşünmediniz. Bazı işler var ki genellikle kimse yapmak istemiyor. İlginçtir ki işler böyle kirli işlere gelince kimsenin armağanı yada şevki olmuyor. Ben şahsen Tanrı sözünü kürsüden duyurmayı seviyorum ve Tanrı’nın bana öğretme ve liderlik armağanı düşünüyorum, fakat Tanrı ara sıra armağanım olmayan şeyleri de verdiğini görüyorum yada sevmediğim şeyleri. Mesela bazen temizlik yapmam gerekiyor ya da cumartesileri evde yapılması gereken bir iş çıkıyor, öyle olunca karnıma bir ağrı giriyor, gerçekten ciddiyim… Liseye gidenler ders çalışırken bunu hissederler genelde ya da okula gitmek için kalktıkları bazı sabahlarda. Bazen istemediğimiz bir hizmette de olabiliriz. Ayetlerde Gübre kapısını onaran kişinin bir yönetici olduğunu görüyoruz. Gübre kapısı, çöplerin ve pisliklerin dışarıya atıldığı kapıydı, muhtemelen devamlı pis olan ve kokan bir yerdi, koyun kapısı gibi Tapınağa açılmıyordu. Fakat o alçakgönüllü bir biçimde o bu işe el atıyor. Hatta Kâhinler bile o görkemli kıyafetlerini sıyırıp, toz toprağın içine bulaştığını görüyoruz. Her ne kadar bu ayetler bize bu konu hakkında harika bir örnek vermese bile, bu insanların çoğu önemli kişilerdi ve alçakgönüllü bir biçimde çalışıyorlardı.
Bazı kişilerin çok çaba harcadıklarını görüyoruz (3:20), bazıları ise yapmaları gerekenden daha fazla iş yapıyorlar. Bazen istemediğimiz işler çıkıyor, yapmamız gerekenden fazlasını yapmamız gerekebiliyor yada çok çaba harcamamız gerekebiliyor. Ancak şunu unutmayalım, bu okurken devamlı atladığımız bölümde ki bu kişiler, sensin benim. Küçük işler yapan fakat Tanrı tarafından görülen kişiler. Tanrı, Zakkay oğlu Baruk’un çok çaba harcadığını biliyor. Tanrı’nın gözünde küçük yada büyük yok, bir işi ne kadar imanla yaptığın Tanrı’yı ilgilendiriyor. Onun için yaşlı kadının verdiği iki küçük para, zengin adamın verdiği ondalıktan önemli olabiliyor.
Gerçekte Kilisedeki insanların %20 si %80 inin işini yapıyor, %80i ise %20 sini, aynı şekilde bağış yapanların %20 aslında bağışların %80ini veriyor. Onun için yaptığımız hizmetin kadar önemli olduğunun farkına varmamız ve alçakgönüllü bir şekilde hizmet etmemiz gerekiyor.
Gururlu Soylular: Tabii alçakgönüllü olmayan ve hizmet etmek istemeyen kişilerde olacak, Neh 3:5te Tekoalı soyluların iş yapmadıklarını görüyoruz. Zengin her yerde zengin işte, kendilerinden beklendiği gibi hizmetten kaçıyorlar.
Tanrı Onun için Hizmet Edenleri Bereketler:
Bazen beraber çalışmak çok kolay olmuyor, fikir ayrılıklarımız problem olabiliyor.
Bazen gururumuzu kırıp alçakgönüllü bir şekilde hizmet edemiyoruz, daha iyi işler istiyoruz.
Bazen kendi kapasitemize uygun bir hizmet ortamı bulamıyoruz.
Bazen tüm bu problemler azar azar bizi sıkıyor.
Unutma kardeşim, Tanrı'nın sağ eli ona hizmet edenlerin üzerindedir.
Hikâye:
Bir gün bütün takım çantasının içindeki aletler konuşuyorlarmış, bir tanesi çekiçe demiş ki “sen artık aramızdan gitmelisin, çünkü çok sertsin ve devamlı ses yapıyorsun” demiş. Buna alınan çekiçte “eğer ben gidersem tornavidada gitsin” demiş. “O çok tembel, küçük bir işi yapmak için bile defalarca çevirmen gerekir”. Bunu duyan tornavida “testerede gitsin o zaman, kendisi çok keskin ve devamlı insanları yaralıyor” demiş. Testere hemen atlamış ve “Ben gidersem, metre kesin gitmeli, hep doğru olduğunu söylüyor, çok gururlu” demiş. Tüm bu aletler aralarında kavga ederken, Nasıralı Marangoz İsa onları almış ve onları en uygun şekilde kullanarak harika bir kürsü yapmış. Böylece tüm aletler beraber kullanıldıklarında ne kadar yararlı olduklarını fark edebilmişler.
Aynı hedef için beraber çalışırsak kardeşlerim, Rabbin bereketini göreceğiz. Ben söyleyeyim size ne oldu, Nehemya ve halkın onarmaya çalıştığı bu duvara; tam 52 gün içerisinde tüm onarım bitti. 141 yıldır ayakta durmayan bu yapı sapasağlam oldu. Zorluklar, sıkıntılar, anlaşmazlıklar, gerginlikler olacaktır. İşte böyle zamanlarda, Rabbimiz İsa Mesih’in yönlendirişi ile, aynı düşüncede birleşip, beraber bir sinerji içinde, alçakgönüllüce Tanrımıza hizmet edelim. Tanrı’nın bereketi böylelerinin üzerindedir.
Ne diyor Mezmur133:1; Ne iyi, ne güzeldir, Birlik içinde kardeşçe yaşamak!